Algemeen

Passiespel 2020 in Valkenswaard.

Op Goede Vrijdag 10 april 2020 bent u in de St.- Nicolaaskerk  weer welkom bij de 23ste uitvoering van het Valkenswaards Passiespel . 

Het bijzondere aan dit spel is dat het gebracht wordt door kinderen.  Zo’n 40 jongens en meisjes  zingen en spelen  het verhaal van Jezus’ einde. Toch wel uniek in deze tijd. Er wordt heel enthousiast gerepeteerd. Het blijkt  dat dit passiespel, een soort musical, bij de kinderen aanslaat. En niet alleen bij kinderen. Ook bij jongere mensen en volwassenen is er veel waardering . Elk jaar weer een volle kerk.

U weet dat er in de loop van de jaren heel wat kerkelijke gebruiken zijn weggevallen of veranderd. Dat dit passiespel voor de 23ste keer wordt opgevoerd is dan ook verrassend. Hoe kan dat? Ruim 23 jaar geleden wisten Karin van Lankveld en Margo van Ooijen, de jeugd  én de ouderen  te boeien met een meer eigentijds verhaal.  Karin wist als juf de juiste woorden te vinden en Margo maakte met meer ritmische liederen de jeugd enthousiast. De uitvoering is in de loop van de jaren aangepast, maar de grote lijn is  gebleven.

Het is elk jaar weer spannend wie de rol van Jezus gaat vervullen. Wie wordt Pilatus, Herodes, Judas, priester, apostel, soldaat? enz. Soms moet er geloot worden. Maar elke rol is belangrijk. Elk kind wordt gewaardeerd.  Ieder jaar is het  weer spannend voor de kinderen zelf, maar ook voor de ouders.  En ook al wordt er bij de uitvoering op Goede Vrijdag een fout gemaakt, dan zal er niemand zijn die daar een punt van maakt. Het blijft een spel van kinderen van nu, dat charme met zich meebrengt. Jaren later weten ze het zich nog goed te herinneren.                                          

Op de dag van de uitvoering zijn de kinderen die meedoen verkleed.
 Ze worden op muziek begeleid door zeer ervaren musici. Er is ook een verteller, Harrie Gerlings, die de verbindende teksten uitspreekt.
Het priesterkoor is voorzien van een passend decor. Geluidsmensen doen hun best om het geheel goed over te brengen. Achter de schermen werken veel mensen die zorgen voor de kleding, de schmink enz. Zij zorgen ervoor dat alles perfect verloopt. Een hele organisatie. Allemaal pro Deo.  Maar naast de kinderen zijn ook de ouders, grootouders, familie en kennissen, onmisbaar.

Bijna het hele jaar door zijn Karin en Margo bezig met dit spel. Er is zoveel te regelen. Al vóór Kerstmis wordt er begonnen met de repetities. Zij doen dat met liefde en plezier. Bovendien hebben ze veel geduld en kunnen goed omgaan met kinderen. Toch is er elk jaar wel een moment dat je denkt: gaat het allemaal wel lukken? Hun parool is nog steeds:  ‘Het komt allemaal goed!’                                                                                        

Door de jaren heen ondervonden we veel belangstelling en waardering van parochianen én niet-parochianen.  Er zijn veel mensen  die speciaal voor deze uitvoering naar hier komen.

Het is de moeite waard om ons passiespel mee te maken.
Op onze site, www.hetpassiespel-valkenswaard.nl, vindt u foto’s en verdere informatie.                                       

Ook dit jaar hopen we u te ontmoeten.
De toegang is gratis. Wel kan men bij het verlaten van de kerk een donatie doen in de daarvoor bestemde bussen, zodat het Passiespel nog lang kan blijven voortduren.

            Welkom op:

             Goede Vrijdag 10 april 2020   in de St.- Nicolaaskerk.

            Het spel begint om 19. 00 uur. 

Namens alle medewerkenden van Passiespel in Valkenswaard,  Jan Vosters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *