Geschiedenis

“Het Passiespel” in Valkenswaard wordt al sinds 1997 opgevoerd. Margo van Ooijen en Karin van Lankveld kenden elkaar via de scholen van hun kinderen, en waren beiden betrokken bij de parochie. Karin zette namelijk gezinsvieringen op en Margo was dirigent van het kinderkoor. Karin kwam met het idee op eens een Passiespel te spelen, en de toenmalig pastoor Willem van der Vrande was meteen enthousiast. Karin en Margo zijn vervolgens ruim een jaar bezig geweest met het schrijven van kindvriendelijke teksten en passende liedjes. Ook ging er veel tijd zitten in de vormgeving van het spel waarna in 1997 de allereerste uitvoering kon plaatsvinden. In de loop der jaren werd er veel veranderd, de teksten en liedjes zijn aangepast, er zijn nieuwe liedjes geschreven, maar ook het decor, licht, geluid en muzikale begeleiding zijn geperfectioneerd.

Het spel werd 18 jaar in de H. Antoniuskerk van Padua opgevoerd, en is na sluiting van deze kerk in 2016 verhuisd naar de H. Nicolaaskerk aan de Markt in Valkenswaard. Wat na al die jaren zo vanzelfsprekend was geworden, moest ineens allemaal opnieuw uitgevonden worden. Op de tekst na begon alles weer van voren af aan. Want welk lichtknopje dient waarvoor en hoe gaan we het decor opbouwen op deze nieuwe plek?

Wat niet veranderde was de korte oefentijd die de kinderen hadden, het harde werken van de kinderen en vrijwilligers en het enthousiasme, samen plezier maken en genieten!

In 2017 werd alweer de 20e editie van Het Passiespel uitgevoerd. Net als de voorgaande jaren was ook dit een groot succes, wat aandacht kreeg van alle lokale en regionale media. Ook kregen wij bezoek van een afvaardiging van de Passiespelen in Tegelen, en ook zij waren erg onder de indruk van de prestatie van alle kinderen, die dat jaar maar 16 uur hadden gehad om het stuk te oefenen!

Al met al hebben we in de loop van de jaren is heel wat ervaring opgedaan. Telkens wat verbeteringen aangebracht, stukjes vernieuwd. Om met de woorden van oud-verteller Jan Vosters te spreken: “Het Passiespel is volwassen geworden.”. Maar het is een spel gebleven dat gespeeld en gezongen wordt door kinderen in de leeftijd van 5 tot 15 jaar, en dat maakt ons uniek!

Wil jij met ons meespelen? Of als vrijwilliger de handen uit de mouwen steken zodat wij ook dit jaar weer een prachtig stuk kunnen opvoeren? Klik dan hier en neem contact met ons op!